17 april 2018

Terugblik: Vroege Vogels op bezoek in Nationaal Park Hollandse Duinen


TerugRegelmatig krijgen we als boswachter de vraag of we mee willen werken aan een tv- en/of radioprogramma. In het verlengde van de aandacht voor het 5000soortenjaar  kwam nog niet zo lang geleden een buitenkans langs. De redactie van BNN/VARA’s Vroege Vogels belde op met de vraag of we mee wilde werken aan een programma van 40 minuten vanuit Nationaal Park Hollandse Duinen. Maar om tot 40 minuten te komen, moest nog heel wat gebeuren. Uiteindelijk werden gedurende twee dagen vele uren aan opnames gemaakt, een stortvloed aan onderwerpen kwam samen. Resultaat, een prachtig natuurprogramma over één van de mooiste natuurgebieden van Nederlanden en mooie parade van de prachtige soorten die leven in Nationaal Park Hollandse Duinen.

Research

Tijdens voorbespreking over wat in beeld te brengen stroomde de ideeën over tafel. Ondanks dat het programma in het staartje van de winter werd opgenomen was er nauwelijks tekort aan onderwerpen: korstmossen en mossen zijn dit seizoen op hun mooist, stormen laten het duin volop in beweging zijn, de konijnen en reeëntelling vallen in deze periode, wie weet strandt er een bruinvis of zeehond, hoe gaan planten om met het Nederlandse woestijnklimaat in de duinen om nog maar niet te spreken over in winterslaap zijnde vleermuizen? Wat zijn witte duinen en wat grijze? Terwijl Hans Lucas namens Dunea en ik, soms met hulp van binnenwandelende collega’s de redactie overspoelde met ideeën werden de pennen bijna leeg geschreven in de notitieblokken van de Vroege Vogels.

Logistieke planning en verhaallijnen

Nog geen twee dagen later een telefoontje. Of we tijd hadden voor een locatie bezoek en of we een plek wisten waar de cameramensen, de geluidsmensen, de dronepiloot, de logistiek manager en de verslaggevers konden slapen. Een korte blik in ons kantoor en wat vragen leverde een eenvoudig antwoord op. In de vergaderruimte van ons kantoor was wel plek te maken voor enkele veldbedden.

De uitvalsbasis voor de Vroege Vogels was daarmee vastgelegd. Omdat de filmlocaties niet te ver weg mochten liggen, werd al snel duidelijk welke locaties we moesten bezoeken om te kijken of dit was wat de regisseur in gedachte had. Met twee geplande dagen was er immers geen tijd aan rondrijden te verliezen, zeker als we nog rekening wilden houden met onverwachte buitenkansjes.

Zeereep stuift weer na natuurwerk in kader PAS maatregelen

 

Een dag lang reden we door het duin en werden verhaallijnen en locaties aan elkaar geknoopt. In het kader van het de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) van de provincie Zuid-Holland wilde we laten zien hoe zand van strand tot achterland doorstuift. Zo houden we de soortenrijkdom van het duin in stand en liefst zelfs wordt ze bevorderd. Het 5000-soortenjaar, waarin we samen met vrijwilligers 5000 plant- en diersoorten in de duinen proberen te vinden, levert prachtige soorten op. Maar hoe kunnen we dat aan de kijker laten zien nu het nog zo koud is in het duin. Soms vielen prachtige plekken af. Een andere keer was het zoeken naar een mooie plek om net dat ene plantje in beeld te kunnen brengen.

Het Kandelaartje een klein plantje vol met trucs om het barre woestijnklimaat van het duin te weerstaan.

 

Twee prachtige dagen vol natuuropnamen

En dan is het zover. Maandagochtend vroeg in de morgen wordt het kantoor in Noordwijk overspoeld met camera’s, drones, microfoons, proviand, computers, veldbedden, schuiltentjes, cameravallen en nog veel meer. Geen straaltje zonlicht werd onbenut gelaten. En zelfs in het donker van de nacht waren mensen actief om het Nationaal Park Hollands Duin in beeld te brengen.

Vroege Vogels slaan hun kamp op in het Staatsbosbeheer kantoor Noordwijk

Daarna was het ineens stil op kantoor. Stilte voor de storm. Want op 23 maart 2018 was het zover. Dan komen de vele uren aan opnamen, de stortvloed aan onderwerpen samen in een prachtig natuurprogramma van een van de mooiste natuurgebieden van Nederland: Nationaal Park Hollandse Duinen.

De uitzending van Vroege Vogels kun je terugzien zien op NPO 2 om 19.35 of kijk op www.vroegevogels.nl.

Wil je ook het Nationaal Park bezoeken? Kijk dat www.nationaalparkhollandseduinen.nl

Wil je op pad met een boswachter of natuur gids? Klik dan op onderstaande links voor ons excursieaanbod in 2018.

Op zoek naar het ree: Grote Vijf duinsafari’s Noordwijk

Staatsbosbeheer excursies naar bunkers en natuur

Speciale excursies in het kader van het 5000-soortenjaar in Nationaal park Hollandse Duinen.