3 juni 2018

Slakken, schelpen en andere weekdieren


TerugArie Twigt  >>

Tuinders zijn er niet blij mee als hun stukje grond vol zit met slijmerige slakken, veel mensen vinden deze beestjes ‘vies’. Vaak worden ze allemaal over een kam geschoren: ‘de slak’ en ‘de naaktslak’. Op het strand is het al niet veel beter met ‘schelpen’ en af en toe een ‘slakkenhuis’. Het is echter helemaal niet zo saai als je bedenkt dat er dit jaar al 168 soorten schelpen en slakken zijn waargenomen in het Hollands Duin, met exoten erbij opgeteld, zijn het er zelfs 182.

Daartussen zitten ook een aantal zeldzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het Aardschijfje Lucilla scintilla. Een minuscuul slakje dat ondergronds leeft. Om deze soort te vinden moest er worden gegraven en liters zand uitgezocht worden.

Een andere opmerkelijk soort die gevonden is op het strand dit jaar is de Gekielde noordhoren Neptunea despecta. Deze horen komt normaal dieper in zee voor en wordt af en toe gevonden in Zeeland en op de Waddeneilanden.

Een uitdaging voor de slakkenliefhebbers zijn de korfslakken. De Nauwe korfslak Vertigo angustior was ook van de partij. Dit kleine slakje is te vinden onder bemoste stammetjes in loofbos, maar ook in strooisel.

Ben je in de buurt van het strand, neem eens een kijkje. Je kan al gauw zo’n 20 soorten schelpen oprapen. Landslakken zijn nog laagdrempeliger: In jouw tuin zitten ze waarschijnlijk ook, en dat zijn niet per se alleen de algemene soorten!