7 mei 2018

Op zoek naar gezoem


TerugTuinhommel. Het lange gezicht is goed zichtbaar op deze foto.


door Tjomme Fernhout >>

Op zaterdag 14 april ben ik, Tjomme Fernhout, op pad geweest in Nationaal Park Hollandse Duinen. Met een aantal goede vrienden en mede-waarnemers zijn we vanaf het Panbos naar Katwijk gelopen. Het doel van de dag: zoveel mogelijk hommels en wilde bijen tellen! De dag begon een beetje bewolkt maar al gauw klaarde het op en konden we genieten van de vele hommels en wilde bijen.

Naast akkerhommels, aardhommels en veldhommels zagen we in het Panbos al vrij snel een tuinhommel. Een erg mooie soort die veel lijkt op een aard- of veldhommel. Maar de tuinhommel heeft aan de achterkant van zijn borststuk nog een extra gele band. Ook zijn leuke, lange gezicht was goed te zien. Tegen de middag hebben we een goede lunchlocatie uitgezocht waar de witbaardzandbijtjes ons om de oren vlogen. Hele mooie kleine bijtjes die een genot zijn om naar te kijken.

We liepen vanaf Katwijk richting de duinen. Daar vonden we een mannetje rosse metselbij. Dit mooie bijtje nestelt in gaten, bijvoorbeeld in muren of in hout. De vrouwtjes verzamelen stuifmeel onder hun buik in de zogenoemde buikschuier en brengen dat zo naar hun nest. We noemen ze metselbijen omdat ze hun holletjes dichtmetselen met modder.

Ook zagen we de grote bloedbij, een zwarte bij met een rood achterlijf. Het gedrag is heel bijzonder. De grote bloedbij parasiteert op de grote zijdebij (die we ook in grote aantallen zagen). De grote bloedbij breekt in bij een broedcel van de grote zijdebij. Vervolgens maakt ze het eitje of de larve stuk en leggen er zelf een eitje in de broedcel, net zoals we dit gedrag kennen van een vogel: de koekoek. Slim gedrag dat veel gebruikt wordt in de natuur, ook door verschillende soorten bijen!


Grote zijdebij

Al met al was het een geslaagde dag, met veel mooie waarnemingen. Wilde bijen en hommels zijn fantastisch om naar te kijken. Ga erop uit en hou je ogen goed open. Ik kan het je van harte aanraden!

Tjomme Fernhout, natuurfotograaf en waarnemer
Medewaarnemers: Lisette van Kolfschoten, Flor Rhebergen, Rien de Vries en Jonne Veldboom.