1 juni 2018

Niet alle insecten zijn leuk – een toevallige ontmoeting op 15 mei in Winning Drie


TerugAnna Kreffer KNNV afdeling Den Haag >>

Een mooie warme dag op de twee-wekelijkse paddenstoeleninventarisatie in Meijendel. Ondanks de natte ondergrond toch weinig paddenstoelen en daarom gingen we op de terugweg nog even van het pad af om dood hout te bekijken. Daar was een beestje dat graag met ons wilde kennismaken. Het leek op een bij, wollig en met lange antennen, maar die zoeken ons mensen meestal niet op. Het landde voortdurend op onze broek, arm of rug, daarbij was een stevige steeksnuit goed zichtbaar.

Het was de Heptatoma pellucens, langsprietdaas, een soort vlieg dus, die met het harige lijfje en lange sprieten zich voordoet als een onschuldig dier. Dazen zijn vanwege hun bloedbehoefte niet erg geliefd, maar ze steken niet altijd meteen, deze liet ons verder met rust.

Het zijn mooie insecten, ze hebben een prachtige tekening op de ogen, die alleen zichtbaar is als ze in leven zijn. Alleen de vrouwen steken, ze hebben bloed nodig voor hun eitjes, de mannen halen energie uit nectar of plantensap. Ze leven nabij watertjes omdat de larven dat nodig hebben.