16 augustus 2018

Nachtvlinderen in de Hollandse Duinen levert 228 soorten op


Terug



door foto Jurriën van Dijk >>

In de nacht van 4 augustus werd in de Hollandse Duinen geprobeerd om zoveel mogelijk verschillende soorten nachtvlinders waar te nemen. In totaal werden er op negen verschillende locaties verspreid over de duinenrij nachtvlinders gelokt. Er moet nog het één en ander worden uitgezocht, maar tot nu toe zijn er al 228 verschillende soorten nachtvlinders waargenomen op deze specifieke nacht.

Op moment van schrijven (13-08-2018) zijn er op waarneming.nl in de Hollandse Duinen in totaal 1136 verschillende soorten nachtvlinders ingevoerd. Alleen al in 2018 zijn dit 888 verschillende soorten. In de nacht van 4 op 5 augustus is er in het kader van het 5000-soortenjaar met hulp van een aantal vrijwilligers een boost gegeven aan deze lijst. Door de relatief harde wind waren de luwe hoekjes opgezocht om niet teveel in de wind te staan.

In totaal zijn er deze nacht tot nu toe 228 soorten nachtvlinders op naam gebracht. Dit aantal neemt waarschijnlijk nog toe naarmate er meer foto’s zijn uitgezocht. Onder deze 228 soorten zitten nu al enkele erg leuke soorten. Onder de macro-nachtvlinders waren de gevlamde uil (Actinotia polyodon) en variabele worteluil (Euxoa cursoria) twee hoogtepuntjes. Onder de microvlinders waren dit de gevlamde grasmot (Cynaeda dentalis) en vele loogkruidlichtmotten (Gymnancyla canella). Er waren zelfs vijf soorten gevangen die nog niet eerder in het gebied waren ingevoerd op waarneming.nl: de zwartvlakworteluil (Euxoa obelisca), lichte rietpalpmot (Helcystogramma lutatella), Scrobipalpa salicorniae en de okergele driehoekbladroller (Acleris comariana).

Al om al een zeer geslaagde nacht.

Nog niet alle waarnemingen zijn ingevoerd en gevalideerd. De aantallen kunnen dus na validatie iets afwijken. De hele lijst aan waarnemingen is terug te vinden via: https://hollandseduinen.waarneming.nl