21 januari 2018

Meest noordelijke vindplaats van het zuidelijk dwerglopertje in Nederland


TerugOp zondag 14 januari viste Casper Zuyderduyn (boswachter ecologie bij Staatsbosbeheer) een exemplaar van het zuidelijk dwerglopertje (Microvelia pygmaea) uit een watergang in de Katwijkse wijk Rijnsoever, grenzend aan de oostkant van de Coepelduynen.

Dwerglopertjes zijn wantsen van ongeveer 2 mm lang en jagen op het wateroppervlak op andere waterbeestjes. In Nederland komen 3 soorten voor, waarvan het zuidelijk dwerglopertje de meest zeldzame is. Deze soort was tot op heden vooral bekend van het zuidoosten van ons land en in West-Nederland van een tweetal vindplaatsen bij Rotterdam en Voorne-Putten. De vondst van dit exemplaar is tot nu toe de meest noordelijke in Nederland en de eerste waarneming binnen de grenzen van het Nationaal park de Hollandse duinen.

Van een ander soort dwerglopertje is een nimf waargenomen door Hannco Bakker op 6 januari in Meijendel. Welke soort dit is is nog niet bekend. De slanke en gewone dwergloper wachten dus nog op hun eerste waarneming in dit 5000soorten jaar in Nationaal Park Hollandse Duinen.