30 oktober 2018

Korren in Katwijk


TerugIn het kader van het 5000 soortenjaar werd op 8 september een poging gewaagd om de soortenlijst uit te breiden met mariene soorten. Deelnemers vanuit diverse organisaties (o.a. Stichting Anemoon, de KNNV Strandwerkgemeenschap en Staatsbosbeheer) waagden zich twee uur voor laag water met een net op het strand om te gaan ‘korren’. Korren is niets anders dan vissen met een net dat over de zeebodem sleept. In dit geval een net met een scheerbord waardoor de mensen die het net voortslepen op het strand kunnen blijven lopen terwijl de kor zich verder naar zee beweegt.

We korden een keer noordwaards en een keer zuidwaarts en vingen zeker in de tweede trek veel vis.  De vangst werd allemaal opgemeten.

De eerste trek bevatte 18 jonge haringen, een tarbot, een schol en een zeebaars op en daarnaast lange zeedraad, staafpissebed, 2 mannetjes breedpootkrab en een garnaal.

De tweede trek was bewerkelijker. Daar zaten 61 (!) jonge haringen, 2 zeebaarzen, 2 tarbotten, 2 schollen, 1 bot en 1 tong, 5 breedpootkrabben waarvan in elk geval twee mannetjes en een Amerikaanse langlob-ribkwal. We namen een klein gelei-achtig bolletje mee in een potje om bij de koffie op ons gemak te kunnen bekijken en zagen dat het een kompaskwalletje was.

Wij hebben in elk geval twaalf soorten aangetroffen. Of al deze soorten nog niet op de lijst van het 5000 soortenjaar stonden dat weet ik niet. Wij hadden in elk geval een mooie excursie en gingen tevreden naar huis.

Ingeborg de Boois, Stichting Anemoon.