20 juni 2018

Hoeveel soorten worden er gevonden in het 5000-soortenjaar?


Terugdoor boswachter Mark Kras >>

Het kan u bijna niet ontgaan zijn. In Nationaal Park de Hollandse Duinen gaat het heel goed met het 5000-soorten jaar. We zijn nu bijna halverwege en op het moment dat ik dit schrijf staat de teller op de website www.5000soortenjaar.nl op 4840 waargenomen soorten. Nog 160 soorten te gaan. 5000 soorten is natuurlijk leuk. Maar hoeveel soorten zouden er in totaal worden waargenomen?

Doel van het project is niet alleen om in een van de soortenrijkste natuurgebieden van Nederland 5000 soorten te vinden. Het doel is ook om hier zoveel mogelijk vrijwilligers en toekomstige vrijwilligers bij te betrekken. Immers goed natuurbeheer in ons Nationale Park Hollandse Duinen kan alleen door een goede samenwerking tussen vele betrokkenen. Het hele jaar organiseren we verschillende activiteiten waarbij steeds het waarnemen van soorten en invoeren op www.waarneming.nl centraal staan. Kenners uit heel Nederland kwamen naar de winter en lente telling in Meijendel en we hielden een eigen succesvolle big bird day. Experts op het gebied van verschillende soortgroepen hebben dit jaar hun bijeenkomsten in het Nationaal Park Hollandse Duinen gepland en dragen zo bij aan de teller.

Op de website zijn de vele activiteiten die met verschillende partners als IVN, KNNV en lokale, regionale en nationale natuurverenigingen worden georganiseerd te volgen. Soms worden vondsten voor verdere determinatie meegenomen en onder de microscoop verder uitgepluist. Zou op het bureau van een dergelijke minutieuze natuurvorser op 31 december om 23.59u de laatste soort worden waargenomen? En op hoeveel staat de teller als de klok 2019 inluidt?

Aan de vele soorten in de Hollandse Duinen wordt door diverse media aandacht besteed. Vroege Vogels besteedde zelfs een van haar eerste tv-uitzendingen volledig aan het Nationaal Park Hollandse Duinen. Klaas van Dort gerenommeerd (korst)mossenkenner beende langs de Katwijkse tankmuur en werd door boswachter ecologie Casper Zuyderduyn meer dan blij gemaakt met de vondst van een typisch duinmosje; het rozetmos. Libellenkenner Klaas-Douwe B. Dijkstra schreef een prachtig blog over de bijzondere libellen en juffers die het Nationaal Park rijk is en waar er steeds maar meer van bij komen. Maar hoeveel soorten worden er dit jaar totaal waargenomen?

Die vraag is nu een heuse prijsvraag. Raad hoeveel soorten er in 2018 worden waargenomen in Nationaal Park Hollandse Duinen. Dat het er meer dan 5000 zullen worden, durven we zo zachtjes aan met trots al wel te zeggen!

Meedoen? Kijk voor meer informatie op https://5000soortenjaar.nl/doe-mee-aan-onze-wedstrijd/

 De winnaars komen in aanmerking voor een Staatsbosbeheer Grote Vijf Duinsafari in Noordwijk of een kijkje achter de schermen bij Naturalis in Leiden